mandala tekenen noordwijk bedoeling
mandala tekenen noordwijk bedoeling mandala tekenen noordwijk bedoeling

Wat is tekenen en ontwerpen?

Home Mandala tekenen? Verdiepingscursus Wat is tekenen? Wat is een mandala Wat kun je er mee? Mandalatekencursus? Voor wie? Beginnen met mandalatekenen De grote cyclus Chakracursus bijna vol Keltisch tekenen Numerologie Symboolkaarten Workshops en nieuws Persoonlijke noot Kontakt

Tekenen kun je zien als een vervolg of een uitbreiding op geschreven tekst, waarmee je beeldend uitdrukking geeft aan je gevoel.

Schrijven is eigenlijk ook tekenen, alleen noemen we het niet zo. Denk maar aan de beeldende vormen, waarmee oude volken hun geschiedenis mee uittekende. Of misschien herinner je nog de letters die je met het puntje van je tong uit je mond natekende op school.

Tekenen is uitbeelden van taal omgezet in vormen en of kleuren op het witte vlak. Je wilt iets laten zien aan jezelf en of aan anderen: je brengt communicatie op gang.

Voorbeelden van communicatie in tekens zijn de vele verkeersborden, met pijlen met aan - en verwijzingen die internationaal zijn afgesproken. Verkeerslichten met hun kleuren, en nog vele andere doeleinden.

Deze beeldende taal is ooit ontworpen door iemand die hiermee voldeed aan een behoefte met een specifiek doel. Meestal gaat er in dit soort situaties een nauwkeurig onderzoek aan vooraf, waardoor het voor de ontwerper duidelijk is waaraan hij of zij dient te voldoen.

Wanneer je het mandalatekenen gaat beoefenen, is het ook handig en prettig als je je eigen beginsituatie weet en ook de basis van het mandalatekenen. In tegenstelling tot bovenstaand voorbeeld ben je in eerste instantie gericht op je binnenwereld. Je wilt daar ruimte en groei ontwikkelen.

Dit is een goede start om voor jezelf mandala’s te gaan ontwerpen en tekenen.