mandala tekenen noordwijk bedoeling
mandala tekenen noordwijk bedoeling mandala tekenen noordwijk bedoeling

Wat is een mandala

Home Mandala tekenen? Verdiepingscursus Wat is tekenen? Wat is een mandala Wat kun je er mee? Mandalatekencursus? Voor wie? Beginnen met mandalatekenen De grote cyclus Chakracursus bijna vol Keltisch tekenen Numerologie Symboolkaarten Workshops en nieuws Persoonlijke noot Kontakt

Eenvoudig uitgelegd is een mandala een met een cirkel afgebakend gebied, al dan niet opgevuld met kleuren en/of afbeeldingen die een weerspiegeling zijn van datgene waarmee je bezig was toen je de mandala maakte. Het woord mandala komt uit het Sanskriet (=oude taal uit India) en betekent eenvoudig vertaald: cirkel of cirkelomtrek.

Een paar honderd jaar geleden ontdekte men in het Westen, dat er in oosterse tradities - met hun diepe beschouwing op het innerlijke - al heel lang gebruik gemaakt werd van cirkelvormige voorstellingen. Die voorstellingen en afbeeldingen hadden te maken met het spirituele pad en gaven concrete aanwijzingen voor de weg naar heelwording.

Jung en zijn volgelingen (dieptepsychologie) hebben de bruikbaarheid van de mandalawijsheid voor de mensen in het Westen ontdekt en nader uitgewerkt.

Tegenwoordig zijn we gelukkig zover dat we, zonder altijd rekening te hoeven houden met de oude onderliggende symboliek, toch onze eigen ervaringen kunnen op- en uitbouwen met het ontwerpen, tekenen en kleuren van mandala’s.